Gastouder

De gastoudercoöperatie

Waarom is de Gastoudercoöperatie een juiste keus voor jou als gastouder?

 1. het is een vereniging van gastouders, ontstaan door en met gastouders
 2. medezeggenschap over beleid, opleidingen en professionalisering
 3. vaste contracten, dus elke maand weten wat je inkomen is
 4. geen gedoe met accorderen
 5. betaling altijd voor de laatste dag van de gewerkte maand en per situatie toepasbaar
 6. ontwikkelingsmogelijkheden
 7. organisatie zonder winstoogmerk
 8. daadwerkelijk zelfstandig ondernemen

Een coöperatie

De Gastoudercoöperatie is ontstaan uit een groep gastouders die samen hebben gekeken of het mogelijk was een bedrijfsvorm op te zetten die hun meer zeggenschap en stem gaf. Tevens wilden zij een duidelijk onderscheid bereiken tussen de professionele gastouder en de reguliere oppas gastouder. Uiteindelijk is er het idee voor een coöperatie uit voortgevloeid. Net als bij iedere vereniging is iedereen lid en betaald dus voor het lidmaatschap.

Een coöperatie heeft geen winstoogmerk, dus als er winst uit voortvloeit wordt deze terug geïnvesteerd in de leden van de coöperatie of de inkopen en activiteiten van de coöperatie.

medezeggenschap

De leden van de coöperatie (de gastouders) bepalen met elkaar het beleid, welke opleidingen worden georganiseerd of aangekocht en wat de te volgen koers is. Ieder jaar zal er een algemene ledenvergadering plaatsvinden. Hier worden o.a. de jaarcijfers gedeeld, is er een terugblik op het afgelopen jaar en wordt aan de hand daarvan het plan voor het komende jaar vastgesteld.

vaste contracten

Met de ouders/verzorgers kijk je naar de opvangbehoefte. Samen bereken je (evt. met ondersteuning van de coöperatie) hoeveel uren op jaarbasis er nodig is aan opvang bij het betreffend gezin. Je kijkt meteen ook naar vakanties van zowel gastouder en ouder. Hier komt een aantal uren per jaar uit. Deze wordt verdeeld over 12 maanden en zo ontstaat een vast bedrag per maand.

Het uurtarief van de gastouder is gebaseerd op X aantal weken werken per jaar. Dit zorgt ervoor dat de vakanties van de gastouder ‘doorbetaald’ kunnen worden.

Voor de echte flex-contracten blijft de mogelijkheid bestaan om de uren per maand in te voeren.

accorderen

Is niet meer nodig. Ouders weten wat ze per maand kwijt zijn. De uren worden ingevoerd in het systeem en elke maand ontvangen ze de factuur.

betalingen

Er wordt tussen de 20e en 24e van de maand* (i.v.m. evt. weekenden en feestdagen) afgeboekt bij de ouder en binnen de wettelijke 5 dagen doorgestort. De betaling staat vóór de laatste dag van diezelfde maand op de rekening van de gastouder.

*  Dit zijn de vaste regulieren afspraken, hiervan kan desgewenst in overleg, van afgeweken worden en een andere betaalafspraak voor in de plaats komen.

ontwikkelingsmogelijkheden

Alle winst die wordt gemaakt wordt weer geïnvesteerd in de gastouderopvang. Dat kan zijn in de vorm van workshops, lezingen of opleidingen.

geen winstoogmerk

Omdat de Gastoudercoöperatie zelf geen winstoogmerk heeft, is aansluiten een veilige keus. De winst gaat nu eindelijk eens naar de gastouder, naar waar het hoort te zijn! Voor gastouders die hun vak serieus nemen, zich willen blijven ontwikkelen, zich in kwaliteit en professionaliteit willen onderscheiden van de reguliere oppas.

Wanneer de coöperatie groeit, kan er goedkoper ingekocht worden. Denk aan (collectieve) verzekeringen afsluiten, telefonie abonnementen of laptops voor je administratie en aan diverse materialen. Apart is er nog aandacht voor cursussen en workshops. Uiteraard beslissen de gastouders mee in de algemene leden vergadering welke keuzes worden gemaakt en waarin wordt geïnvesteerd.

daadwerkelijk zelfstandig ondernemen!

 • Je mag zelf de intake gesprekken doen met je vraagouders.
 • Je mag zelf je contracten maken voor je opvang.
 • Hoe meer je zelf doet, hoe meer je aantoonbaar zelfstandig ondernemer bent voor de Belastingdienst.

Uiteraard is er bij elke stap ook begeleiding mogelijk.

Ben je zover om daadwerkelijk zelf de regie te hebben? Om samen met andere gastouders de krachten te bundelen en zeggenschap te hebben over je eigen opvang?

Neem dan contact op met onze bemiddelingsmedewerker Ingeborg.
E: ingeborg@gastoudercooperatie.nl