Wie/wat is de Gastoudercoöperatie

De Gastoudercoöperatie is een gastouderbureau in de vorm van een vereniging. De gastouders die bij ons aangesloten zijn, zijn ervaren gastouders van hoge kwaliteit en die een professionele manier van werken hebben. Ons bureau is ontstaan uit de wens van een aantal zelfstandige gastouders die het belangrijk vonden om ook echt zelfstandig ondernemer te kunnen zijn binnen de gastouderopvang. De gastouders zijn gezamenlijk eigenaar van de vereniging en staat daarmee in hun kracht!

Doordat de wettelijke eisen bepalen dat er een bureau tussen moet zitten voor de kwaliteit en kassiersfunctie, vormt dat vaak een beperking in het zelfstandig ondernemer zijn. Het bureau bepaalt in veel gevallen toch hoe de opvang gevoerd moet worden en beperkt soms in de uurtarieven.
Bij ons is dan ook de gastouder degene die de bureaukosten betaald i.p.v. de ouder. Dit gebeurt in de vorm van lidmaatschapskosten per gekoppeld gezin. Dit klinkt voor veel gastouder heel gek. Die hebben zoiets van ik ga toch niet betalen voor de bureaukosten. In de praktijk doet het gastouderbureau echter na de koppeling meer voor de gastouder dan voor de ouder. En als ZZP’er is het ook belangrijk dat je zelfstandig bent voor de belasting. Dit ben je, doordat je bij ons je eigen beleid kan voeren en ons betaald voor de diensten die nodig zijn. De lidmaatschapskosten worden veelal door de gastouders verwerkt in hun uurtarief, of als onkosten of administratiekosten doorberekend aan de ouders. De ouders betalen hierdoor alleen het tarief aan de gastouder, en komen er geen extra kosten meer bij van ons Bureau. Zo komt het geld terecht bij degene die er het hardst voor werkt, de gastouder.
Daarnaast kunnen de gastouders in deze verenigingsvorm actief meedenken in het beleid van het bureau. Ze vinden het belangrijk om zichzelf te blijven professionaliseren in hun vakgebied en ze willen zich daarmee onderscheiden van gastouders die zichzelf als oppas zien. Iets wat wij als bureau ook heel belangrijk vinden.