DE KRACHT VAN GASTOUDEROPVANG: 

EEN UNIEKE AANPAK VOOR KINDERONTWIKKELING

Elk kind is uniek, en daarmee dus ook de ontwikkeling van elk kind. Zelfs eeneiige tweelingen verschillen nog van elkaar, als het gaat om ontwikkeling. De ontwikkeling van kinderen kan op verschillende manieren beïnvloed worden. Een daarvan is de kinderopvang waar de kinderen heen gaan als de ouders werken. Er wordt vaak verschil gezien tussen kinderen die tot de basisschool thuis zijn gebleven en degenen die naar een kinderopvang of gastouderopvang zijn geweest.

Er wordt nog vaak gedacht dat de professionele kinderopvang beter is voor de ontwikkeling van de kinderen. Maar er zijn ook ontzettend veel professionele gastouders. En door de kleinschaligheid en huiselijkheid van de gastouderopvang, ontwikkelen heel veel kinderen zich heel goed bij de gastouder. Laten we eens kijken naar de kracht van de gastouderopvang.

gastouderopvang

Eén Vast Gezicht

Een van de voordelen van de gastouderopvang is dat er 1 vast gezicht is voor de kinderen. De gastouder kan daardoor heel goed inspelen op de behoefte van het kind. De gastouder ziet het kind regelmatig, en volgt zo de ontwikkeling van het kind. Door de kleinschaligheid kan de gastouder hier goed op inspelen. Als een kind snel gaat in de ontwikkeling, kan de gastouder meer uitdaging bieden in de activiteiten. En als een kind het lastig vindt om met andere kinderen om te gaan, is de kleinschaligheid een voordeel. Er zijn minder kinderen om mee om te gaan, en de gastouder kan daardoor beter sturen in het sociale contact onderling tussen de kinderen. Hierdoor ontstaan vaak mooie vriendschappen in de gastouderopvang.

Beter Samenwerken

Het vaste gezicht van de gastouder heeft ook een voordeel voor de ouders. Zo kan er beter samengewerkt worden in de ontwikkeling van het kind. Afspraken kunnen worden gemaakt en ingesprongen op een weg die de ander al is ingeslagen. Als de gastouderopvang kan inspelen op de thuissituatie, en de thuissituatie kan voortzetten waar de gastouder mee begonnen is, dan kan er een sterke basis voor het kind worden gebouwd. Deze stevige basis is cruciaal voor de rest van de ontwikkeling van het kind. Zonder een veilige en goede basis, kan de ontwikkeling van het kind negatief beïnvloed worden. Een sterke band met zowel de ouders als de gastouder is de lijm die een kind nodig heeft om de mooiste roadmap te maken voor het leven.

Ondersteuning Voor Ouders

Daarnaast hebben ouders zelf ook een voordeel bij een gastouder. Doordat je een vast gezicht hebt, zijn de lijntjes vaak kort. De gastouder kan in veel gevallen een vangnet zijn voor de ouders. Als ouders tegen uitdagingen aanlopen met de kinderen, dan weet de gastouder vaak raad. De gastouder is er ook voor de ouders, als er andere uitdagingen zijn in het leven. Dit komt de ontwikkeling van het kind ten goede. Een samenwerking door dik en dun, in goede en slechte tijden. Dat is de kracht van de gastouderopvang.

In conclusie, de gastouderopvang biedt een unieke en krachtige aanpak voor de ontwikkeling van kinderen. Met een vast gezicht, de mogelijkheid voor beter samenwerken en ondersteuning voor ouders, biedt de gastouderopvang een sterke basis voor het kind om zich te ontwikkelen.

Het Laatste Nieuws

Partner van Nysa

Partner van Nysa

Sinds deze maand is de Gastoudercoöperatie partner van Nysa. Uiteraard heeft dat voordelen voor...

Keurmerk werkvereniging

Keurmerk werkvereniging

Als eerste gastouderbureau  hebben wij het keurmerk werkverenigingAls eerste Gastouderbureau van...